Jeśli szukasz interesujących Cię studiów podyplomowych skorzystaj z poniżych możliwości:
Zakres tematyczny studiów: ogólna charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna drobnoustrojów, ogólna charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna drobnoustrojów, źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produkcji, mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności i innych produktach, metody badań czystości mikrobiologicznej linii technologicznej i jej otoczenia, aparatura i technika oraz mycie i dezynfekcja w produkcji przemysłowej, organizacja laboratorium mikrobiologicznego, organizacja laboratorium mikrobiologicznego, nowoczesne metody analityki mikrobiologicznej i pomiaru ilości drobnoustrojów, prawo żywnościowe, zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności, metody utrwalania i przechowywania żywności, kształtowanie jej jakości, przyszłość w produkcji żywności, komunikacja w praktyce zawodowej – człowiek w firmie, konsultacje i seminaria. Adresaci: Studia podyplomowe skierowane są do: pracowników zakładów przemysłu spożywczego, kosmetycznego, farmaceutycznego, zielarskiego, paszowego, chemii gospodarczej i pokrewnych oraz pracowników laboratoriów diagnostycznych i Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Cel studiów: Celem Studiów jest przygotowanie słuchaczy do pracy w laboratoriach mikrobiologicznych, wykorzystujących tradycyjne i nowoczesne metody analityczne z aspektami ich walidacji. Ponadto celem studiów jest przekazanie wiedzy pozwalającej na właściwe rozumienie: roli drobnoustrojów w procesach przemysłowych, warunków zapewniających higienę produkcji, źródeł pochodzenia mikroorganizmów, zagrożeń zdrowotnych wynikających z ich działalności, sterowania jakością produkcji wg wymagań systemu HACCP, zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 22000. Efekty kształcenia: Po ukończeniu studiów podyplomowych absolwent potrafi: scharakteryzować mikroorganizmy, w tym mikroorganizmy chorobotwórcze występujące w żywności, kosmetykach, produktach farmaceutycznych i innych, określić wpływ jakości surowca, otoczenia produkcyjnego, mycia i dezynfekcji na jakość żywności i innych produktów, przywoływać i interpretować zapisy prawa żywnościowego oraz stosować procedury zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, opisać techniki utrwalania i przechowywania żywności oraz najnowsze trendy w produkcji żywności, pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł, potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie, pracować indywidualnie i w zespole, potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym, wykorzystać poznane metody do oceny jakości żywności, wody, powietrza i linii technologicznej, stosować metody statystyczne do oceny jakości badań mikrobiologicznych, planować i przeprowadzać eksperymenty, opracować szczegółową dokumentację wyników realizacji eksperymentu lub projektu, potrafi przygotować opracowanie zawierające omówienie uzyskanych wyników, przygotować i przedstawić prezentację poświęconą wynikom realizacji zadania badawczego lub projektowego oraz poprowadzić dyskusję dotyczącą przedstawionych wyników, docenić znaczenie społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności i innych produktów, myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi ocenić czasochłonność zadania, potrafi kierować małym zespołem w sposób zapewniający realizację zadania w założonym terminie, Potrafi docenić potrzebę ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu.
2 semestry
Szczegółowe informacja na uczelni