OK

Jeśli szukasz interesujących Cię studiów podyplomowych skorzystaj z poniżych możliwości:

Menedżer produkcji oraz zapewnienia jakości surowców rolnych i wyrobów gotowych

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie | Wydział Rolniczo-Ekonomiczny


Miasto: Kraków | Województwo: małopolskie | Kierunek: Rolnictwo

Opis studiów

Studia podyplomowe Menedżer produkcji oraz zapewnienia jakości surowców rolnych i wyrobów gotowych organizowane przez Instytut Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie są skierowane do osób, które ukończyły studia wyższe (magisterskie, inżynierskie lub licencjackie) i zamierzają specjalizować się w doskonaleniu wytwarzania surowców rolnych (zarówno roślinnych jak i zwierzęcych) oraz w doskonaleniu procesu zarządzania, czego efektem ma być surowiec lub wyrób o najlepszej jakości rynkowej, pochodzący z różnych systemów produkcji (w tym ekologicznej). Elementem niezbędnym do realizacji wyżej postawionych celów jest wiedza na temat obowiązujących systemów zapewnienia jakości, którą słuchacze będą umieli implementować w gospodarstwach towarowych i przetwórniach. Jest to zagadnienie niezwykle istotne, bowiem w warunkach poprawnego działania prawa podaży i popytu, o sukcesie ekonomicznym przedsięwzięcia często decyduje jakość surowca lub wyrobu. Tematyka zajęć podzielona została na cztery moduły (1. Produkcja surowców roślinnych, 2. Produkcja surowców zwierzęcych, 3. Żywienie i biotechnologia oraz 4. Ekonomika i zarządzanie) i pozwoli słuchaczowi na zrozumienie i interpretację złożonych zależności przyczynowo-skutkowych pomiędzy działalnością producenta na różnych etapach procesu wytwórczego, a jakością surowca lub wyrobu. Oznacza to również pozyskanie przez słuchacza umiejętności unikania lub ograniczania negatywnego wpływu niekorzystnego stanu środowiska przyrodniczego na jakość surowców, co powinno skutkować lepszą jakością oferowanej na rynku żywności. Tak szeroka oferta dydaktyczna obejmująca aż 240 dydaktycznych godzin kontaktowych z nauczycielami akademickimi różnych wydziałów Uniwersytetu Rolniczego, Uniwersytetu Ekonomicznego, Instytutu Fizjologii Roślin Polskiej Akademii Nauk, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Małopolskiej Wyższej Szkoły im. J. Dietla w Krakowie pozwala na uzyskanie kwalifikacji zawodowych do prowadzenia gospodarstwa rolnego, które są niezbędne do ubiegania się o pomoc finansową z programów UE. Kwalifikacje Absolwenta Absolwent studiów podyplomowych Menedżer produkcji oraz zapewnienia jakości surowców rolnych i wyrobów gotowych będzie posiadał wiedzę, umiejętności i kompetencje niezbędne do wytwarzania w gospodarstwie rolnym surowców i wyrobów cechujących się najwyższą jakością, tak technologiczną jak i konsumpcyjną. Oznacza to, że będzie potrafił w właściwy sposób zorganizować cykle produkcyjne z uwzględnieniem wpływu różnych czynników na jakość surowca, m.in. zgodnie z wymaganiami integrowanej produkcji. Pozna również sposoby i metody analiz jakości wybranych surowców i wyrobów w kontekście powszechnie rosnących wymagań, stawianych żywności i żywieniu człowieka. Omówienie zagadnień z zakresu ekonomii i zarządzania pozwoli słuchaczowi na swobodne poruszanie się na rynkach rolnych w wyniku poznania specyfiki sektora żywnościowego i jego organizacji. Oznacza to również zapoznanie się z funkcjonowaniem rynku wspólnotowego. Nie mniej istotną pozyskaną kompetencją będzie umiejętność tworzenia i kierowania zespołem ludzkim w dużych gospodarstwach towarowych, bowiem to także od niej zależy oczekiwany sukces ekonomiczny procesu produkcyjnego.


Czas trwania

240 godzin


Koszty

Szczegółowe informacja na uczelni


Dane Uczelni

Uczelnia:
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Adres:
Al. Mickiewicza 21, Kraków
Jednostka:
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Adres Jednostki:
Al. Mickiewicza 21, Kraków

Lokalizacja